BIM zjednodušuje návrh suchej výstavby

BIM specialist Siniat

ROZHOVOR S IZABELOU BĄCZYK, BIM SPECIALIST V SPOLOČNOSTI SINIAT


Otázka: O BIM sa v stavebníctve hovorí čoraz častejšie. Čo to je?

I. B.: BIM je skratka pre „Building Information Modeling", čo znamená informačné modelovanie budovy, a tiež pre „Building Information Management“ – teda riadenie informácií o budovách. V skratke: ide o 3D technológiu, ktorá nastavuje úplne nový štandard v oblasti plánovania, projektovania, výstavby a správy budov v porovnaní s tým, čo sme poznali doteraz.

Otázka: Používa sa už táto technológia v Poľsku a na Slovensku?

I. B.: Áno. BIM sa medzi spoločnosťami pôsobiacimi v stavebníctve stáva čoraz obľúbenejším. Tieto spoločnosti vyvíjajú svoje vlastné štandardy, ktoré umožňujú implementovať túto technológiu a čerpať z nej mnohé výhody. Týka sa to projekčných kancelárií aj generálnych dodávateľov – napr. Warbud Skanska, Strabag. Príklady investícií navrhnutých v BIM zahŕňajú okrem iného Centrálu Google vo Wroclawi, kanceláriu Honeywell v Katoviciach alebo kanceláriu Dentsu vo Varšave, kde boli použité rôzne riešenia Siniat.

Otázka: Aké sú úrovne pokroku v BIM?

I. B.: Technológiu BIM možno rozdeliť na štyri rôzne úrovne. Prvá z nich, teda úroveň nula, zodpovedá technológii navrhovania pomocou 2D CAD.

Úroveň 1 znamená používanie 2D modelov spolu s 3D modelmi, ale len na účely vizualizácie konštrukcie – modely sa nezdieľajú.

Na úrovni 2 už všetci členovia tímu používajú 3D modely CAD, ale niekedy nie ten istý model. Informácie o návrhu zastavaného prostredia sa vymieňajú pomocou spoločného formátu súborov. Úroveň 2 umožňuje spoluprácu medzi odborníkmi, ale ešte stále nie je možné, aby všetci členovia tímu spolupracovali súčasne na tom istom modeli – to je možné až na úrovni 3.

Naopak, najvyššia úroveň 3 BIM už predstavuje plnú spoluprácu. Každý odbor spolupracuje na rovnakom spoločnom projekte. Tato úroveň zahŕňa 4D (plánovanie), 5D (náklady) a 6D (informácie o životnom cykle projektu). K údajom má prístup každý a ktokoľvek ich môže upravovať. Toto nazývame otvorený BIM.

BIM Object

Otázka: Aké sú výhody používania BIM?

I. B.: Je ich veľa. Prechod z 2D výkresov na 3D BIM modely a zefektívnenie pracovných postupov prináša obrovské výhody pre architektonický, strojársky a stavebný priemysel. Úspešná implementácia BIM znižuje čas a náklady spojené s prepracovaním stavebných a infraštruktúrnych projektov. Toto je jeden z najlepších spôsobov, ako odhaliť kolízie a konflikty.

Podľa môjho názoru je BIM prínosom nielen pre dodávateľov, architektov, vedúcich projektu výstavby a stavebných manažérov, projektantov a inžinierov MEP, ale aj pre stavebníctvo ako celok. Tým, že investori získajú virtuálny pohľad na návrh ešte pred začatím výstavby, možno eliminovať mnohé neefektívnosti a problémy, ktoré vznikajú počas procesu výstavby.

Okrem toho možno spomenúť, že investori sa môžu aktívne podieľať na každej fáze realizácie projektu a mať na ňu významný vplyv. Zvyšuje sa aj ich povedomie o výslednom diele.

Otázka: Prečo nie každý v stavebníctve chce používať túto technológiu?

I. B.: Je to spôsobené mnohými faktormi. Spomeniem štyri najdôležitejšie z nich.

Prvým je nekompatibilita s partnermi. BIM zatiaľ nie je veľmi využívaný a vždy existuje možnosť, že ho niektorý z partnerov alebo subdodávateľov nevyužije, a teda nebude môcť využívať navrhnuté modely. Ďalším problémom pre niektorých investorov sú náklady na túto technológiu. BIM softvér si vyžaduje veľké investície. Vďaka výhodám je technológia zvyčajne zisková, ale iba vtedy, keď je softvér plne využívaný.

Ďalším faktorom je nedostatok odborníkov. Relatívna novosť BIM znamená, že počet odborníkov pracujúcich v danej oblasti je obmedzený. Nákup softvéru môže vyžadovať dodatočné investície do školenia a vzdelávania. Sú tu aj právne otázky, keďže právne dôsledky používania BIM softvéru ešte nie sú dôkladne preskúmané, nieto ešte vysporiadané.

Otázka: Je možné v BIM urobiť „chybný” návrh – napr. navrhnúť nejaké nemožné spojenie?

I. B.: Nezamieňajme si tu dve veci. Návrh spojenia, ktoré nie je realizovateľné, je vždy možný, zahŕňa generovanie rôznych chýb v neskoršom štádiu, ale je to príklad nedostatočných znalostí používateľa o programe, v ktorom pracuje.

BIM nie je softvér, je to len jeden komponent. Ide o inteligentný proces založený na 3D modeloch, ktorý poskytuje prehľadnú štruktúru a nástroje na výstavbu a správu budov a infraštruktúry, efektívnejšie plánovanie a dizajn pre rôznych profesionálov, ako sú architekti, inžinieri a dodávatelia.

„Chybný“ návrh v BIM pozostáva z takých faktorov, ako sú: chýbajúci plán vykonávania BIM (BEP), nepoužívanie správneho vybavenia, nepresné informácie o budove, plytvanie časom v dôsledku nadmerného modelovania, príliš veľkého a príliš malého využívania 3D obsahu, neuváženého používania externého 2D materiálu alebo nedostatočnej kontroly kvality.

Otázka: Aká je úloha výrobcov v tejto technológii?

I. B.: BIM má pre výrobcov a dodávateľov stavebných produktov mimoriadny význam, keďže architekti a dizajnéri čoraz viac využívajú BIM objekty vo svojom procese navrhovania. Je potrebné ich neustále udržiavať a aktualizovať, aby odrážali zmeny produktov a potvrdili, že poskytujú spoľahlivé informácie odborníkom, dizajnérom a iným používateľom BIM objektov.

Značka Siniat vytvorila knižnice svojich systémov so zabudovanou inteligentnou asistenciou, v spolupráci s mnohými odborníkmi v tejto oblasti. Majú plne integrovaný zoznam materiálov. Bohužiaľ to nie je jednoduchý proces.

BIM Siniat

Otázka: Prečo nie je vytváranie knižníc jednoduchý proces?

I. B.: Pretože to nejde len o geometriu – ale o informácie, ktoré chceme sprostredkovať pomocou geometrie. Niektorí výrobcovia na samom začiatku vyrábali 3D modely bez riadnej znalosti myšlienky metodiky BIM. Tým boli ich modely predimenzované, príliš detailné a na druhej strane neobsahovali to, čo mali, teda „informácie“.

Siniat sa k tejto téme postavil celkom inak. Pri tvorbe knižničných šablón sme prizvali k spolupráci konštrukčné kancelárie pracujúce v BIM, vďaka čomu sme získali záruku, že výsledný produkt zodpovedá štandardom tých najlepších projekčných kancelárií. Okrem toho pracujeme na veľmi pokročilých nástrojoch na podporu práce dizajnérov s cieľom zvýšiť efektivitu ich práce, ako aj zjednodušiť množstvo procesov navrhovania súvisiacich s suchou výstavbou.

Chceli sme, aby naše knižnice boli skutočne inteligentné a užívateľsky prívetivé, aby sme zákazníkovi poskytli maximálnu pridanú hodnotu. Objekty Siniat sú používateľom k dispozícii na dvoch platformách: Archispace a BimObject.

Otázka: Ako bude podľa vás vyzerať BIM o 5 rokov?

I. B.: Je ťažké to presne určiť, ale môžeme urobiť predpoklady na základe súčasných trendov. V budúcnosti neovláda BIM len dizajn a architektúru ako teraz, ale aj konštrukciu, správu budov a ďalšie fázy životného cyklu budovy.

BIM sa bude integrovať s iným softvérom. Jedným z najúnavnejších a časovo najnáročnejších aspektov návrhu a konštrukcie je prenos informácií z jedného softvéru do druhého. Ak sú tieto dva programy nekompatibilné, môže dôjsť k strate dôležitých údajov, takže celý proces môže trvať až niekoľko mesiacov. Nadchádzajúce technológie však budú klásť na prvé miesto kompatibilitu a spoluprácu.

BIM sa jedného dňa ľahko integruje s AR/VR, 3D tlačou a dokonca aj s umelou inteligenciou. Potom bude všetko od návrhu až po údržbu prebiehať hladko a bude takmer plne automatizované! Verím, že BIM ešte nedosiahol svoj plný potenciál. Jeho čas ešte len príde a keď sa tak stane, proces výstavby sa úplne zmení.

Inovatívne, inteligentné a efektívne riešenia

Testované a certifikované riešenia

Zaviazané k udržateľnej výstavbe