Akustika v obchodnej galérii

Ešte donedávna sa slovo „galéria“ spájalo s tichom, koncentráciou a obrazmi visiacimi na stenách. O niečo neskôr sa tento pojem začal používať čoraz častejšie v súvislosti s veľkými, modernými obchodnými priestormi ponúkajúcimi čoraz viac možností. V poslednej dobe sa však na architektonickej mape Poľska nachádzajú aj objekty, vďaka ktorým sa tieto dva významy postupne prepájajú.

Akustika v obchodnej galérii

Reč je okrem iného aj o varšavskom obchodnom centre s názvom Galeria Północna. Ide o 64 000 metrov štvorcových obchodných priestorov navrhnutých v dielni APA Wojciechowski Architekci s mimoriadnym dôrazom na každý detail – ochranu životného prostredia nevynímajúc. Najlepším dôkazom je certifikát LEED (Leadership in Energy & Environmental Design), ktorým sa oceňujú budovy vyznačujúce sa nižšou spotrebou energie a pozitívnym vplyvom na zdravie obyvateľov. To je však stále komerčná funkcia. Čo s pôvodným, expozičným a vzdelávacím významom slova „galéria“, ktoré sme spomínali na začiatku?

Akustika v obchodnej galérii

Galeria Północna predstavuje predovšetkým veľmi charakteristickú konštrukciu pre monumentálne dielo jedného z najzaujímavejších súčasných poľských umelcov a dizajnérov: Oskara Ziętu. Reč je o jeho diele „Vír“ vyrobenom pomocou autorskej technológie vypracovanej umelcom – metódou FiDU. Tento 22-metrový skvost je najvyšším architektonickým dielom tohto typu v Poľsku. Slovo „konštrukcia“ nebolo použité náhodou – tak jedinečné dielo mohlo byť nainštalované jedine počas výstavby galérie.

Prvotný význam slova „galéria“ evokuje priestor spojený s tichom a koncentráciou. V prípade obchodného centra takejto veľkosti spĺňa dobrá akustika navyše aj funkčný účel a má vplyv aj na bezpečnosť – ide napríklad o zrozumiteľnosť a rozpoznateľnosť vysielaných oznamov a poplachových signálov. Predovšetkým má však vplyv na celkový komfort návštevníkov obchodného centra. Dosiahnutie takejto akustiky v tak veľkej a komplikovanej budove, navyše plnej ľudí a s obrovským množstvom zdrojov zvuku, nie je vôbec jednoduché. To však samozrejme neznamená (pri použití vhodných materiálov), že je to nemožné. Tými „správnymi materiálmi” je v tomto prípade zvukovoizolačná doska Sonic od firmy Siniat, dokonale pohlcujúca zvuk, napomáhajúca pri likvidácii ozveny. Pre dosiahnutie požadovaného efektu sa na stropy a steny Galérie Północnej použilo 12.000 m² týchto dosiek. To je približne plocha veľkosti dvoch futbalových ihrísk. Takéto množstvo je skutočne ohromujúce, rovnako ako dosiahnutý výsledok.

Akustika v obchodnej galérii

Jednou z obrovských výhod dosky Sonic, ktorú využili architekti práve v Galérii Północnej, je rôznorodý a veľmi atraktívny vzor perforácie, ako aj možnosť slobodného kombinovania s inými systémami suchej výstavby. To umožňuje vytvorenie nielen akusticky dokonalého, ale aj krásneho priestoru, ktorý môže byť ideálnym pozadím pre expozíciu tak umeleckých diel, ako aj prvkov súvisicich s komerčnou funkciou objektu. Dosky rôznych typov tak v galérii spĺňajú rôzne funkcie, aj tie menej viditeľné (čo však neznamená, že nie sú dôležité). Reč je o Promatect®-L500 použitých na protipožiarne zabezpečenie káblového vedenia alebo na tvorbu systému vetrania. Na rozdiel od akustických produktov v tomto prípade veríme, že ich kľúčové parametre nebudú nikdy využité. Netreba však zabúdať na to, že popri komforte a estetickom zážitku sa zaistila aj bezpečnosť objektu. Zoznam produktov, ktoré sa použili za týmto účelom je samozrejme oveľa širší, pretože pre optimálne využitie a zabezpečenie maximálnej ochrany má veľké množstvo produktov Promatu veľmi precízne vyhradené oblasti využitia.

Akustika v obchodnej galérii

To je však len pre informáciu. Vychutnávajme si každý deň nevšednú architektúru a dokonalú akustiku – bez ohľadu na to, či prídeme obdivovať dielo Oskara Ziętu, oddýchnuť si na streche komplexu alebo si len jednoducho nakúpiť.

Akustika v obchodnej galérii

POMOC PRI VAŠICH PROJEKTOCH

Nie ste si istý, ktorá vláknocementová doska by mohla byť použitá vo vašom projekte alebo potrebujete dodatočné informácie?

Neváhajte sa obrátiť na našu podporu Techníckého Tímu.

Inovatívne, inteligentné a efektívne riešenia

Testované a certifikované riešenia

Zaviazané k udržateľnej výstavbe