Montáž strešného podbitia zo sadrových dosiek

Montáž strešného podbitia zo sadrových dosiek

Debnenie, hovorovo nazývané aj podbitie, slúži na záverečnú úpravu odkvapu. Je to tá časť, ktorá presahuje za vonkajší obrys domu. Napriek tomu, že stavebné normy neukladajú povinnosť budovania strešného podbitia, mnoho ľudí pristupuje k jeho montáži.

Predstavuje totiž určitý typ ochrany pred nepriaznivým vplyvom atmosférických podmienok a zároveň zabraňuje hniezdeniu hmyzu či vtáctva.

Jeho správne vyhotovenie je dôležité aj z estetického hľadiska, preto sa treba dobre rozhodnúť, aký materiál zvoliť.

Z ČOHO VYHOTOVIŤ STREŠNÉ PODBITIE?

Pri výbere vhodného materiálu na tvorbu strešného podbitia treba zohľadniť niekoľko faktorov. Najdôležitejšími technickými parametrami sú životnosť, pevnosť, spôsob montáže, odolnosť proti mechanickému poškodeniu a odfarbeniu. Okrem toho treba zohľadniť aj cenu a vizuálne prevedenie. Tu je niekoľko navrhovaných materiálov:

  • drevo – najčastejšie sa používa borovicové, smrekové a smrekovcové drevo. Ide o prírodný materiál náchylný na rôzne druhy poškodenia, preto ho treba vhodne naimpregnovať a zabezpečiť pred pôsobením vonkajších faktorov.
  • siding – panely imitujúce drevené dosky. Materiál je ľahký, odolný a nevyžaduje špeciálnu údržbu. Raz za niekoľko rokov ho treba umyť vodou s prídavkom antistatického prostried
  • komorové – panely vzhľadom pripomínajúce obklad alebo dosky spájané na cudzie pero. Skladajú sa z dvoch vrstiev: vonkajšia, z tvrdého PVC, predstavuje ochranu pred nepriaznivým vplyvom atmosférických podmienok a mechanickým poškodením. Vnútorná je vyplnená speneným PVC, dodáva ľahkosť a elasticitu.
  • hliník – materiál dostupný vo forme hladkých a perforovaných panelov. Je potiahnutý rôznymi ochrannými vrstvami, vďaka čomu je odolný proti pôsobeniu atmosférických podmienok.
  • plech – vyznačuje sa dobrou tuhosťou materiálu. Vhodne zabezpečený je odolný proti prefarbeniu pod vplyvom atmosférických podmienok.
  • PVC – nevýhodou tohto materiálu je tendencia odfarbovať sa a deformovať po niekoľkých rokoch používania. Ľahko sa udržiava – môžeme ho umývať vodou s prídavkom detergentov.
  • sadrové dosky odolné proti vlhkosti a vode – viac v ďalšej časti článku.
Montáž strešného podbitia zo sadrových dosiek

STREŠNÉ PODBITIE ZO SADROVEJ DOSKY NIDA HYDRO

Gotowa masa szpachlowa – hotová stierková hmota

Płyta NIDA Hydro – doska NIDA Hydro

Blachowkręty – skrutky do plechu

Taśma z włókna szklanego – p__áska zo skleného vlákna

Profil sufitowy – stropný profil

Tynk zewnętrzny – vonkajšia omietka

Profil przyścienny – soklový profil

NIDA Hydro je sadrová doska s vláknami vyrobená z materiálu na báze skleného vlákna. Jadro bolo obohatené o prostriedky eliminujúce vznik plesní. Doska sa vyznačuje zvýšenými mechanickými parametrami, výnimočnou odolnosťou proti pôsobeniu vody (nasiakavosť menej ako 3 %), vlhkosti a ohňu. Vďaka svojím vlastnostiam je to prvá sadrová doska, ktorú možno používať v exteriéri ako strešné podbitie.

Ekonomické plusy: aj napriek plynutiu času a vplyvu rôznych atmosférických podmienok nestrácajú dosky NIDA Hydro svoje vlastnosti. Nebudete musieť kryť náklady súvisiace s opravami, údržbou či výmenou materiálu.

Vizuálne plusy: vďaka ich spôsobu inštalácie – rovnakému ako v prípade ostatných sdk dosiek – ľahko namontujete osvetlenie a systém ventilácie. Tieto dosky je možné maľovať špeciálnou fasádnou farbou alebo pokrývať vonkajšími omietkami bez nutnosti použitia spevňujúcej sieťky. To prináša možnosť prispôsobenia farebného prevedenia štýlu budovy.

MONTÁŽ STREŠNÉHO PODBITIA ZO SADROVÝCH DOSIEK NIDA HYDRO

KROK 1

Pripravte rám z kovových profilov NIDA Hydro C3 s ochranou proti korózii od výroby.

KROK 2

Pozdĺž steny budovy namontujte soklový profil NIDA UD 27 Hydro C3.

KROK 3

Priskrutkujte ďalší profil NIDA UD 27 Hydro C3 k čelnej doske pozdĺž odkvapu strechy. Oba tieto profily musia byť v rovnakej výške.

KROK 4

Priečne medzi profilmi umiestnite profily NIDA CD 60 Hydro C3 tvoriac týmto spôsobom rám pod sadrové dosky NIDA Hydro. V prípade širokého strešného podbitia (nad 60 cm) je potrebné konštrukciu spevniť doplnkovým profilom CD pripevneným na noniusových závesoch NIDA (treba ich pripevniť ku krokvám).

KROK 5

Dosky zrežte na požadovanú veľkosť.

KROK 6

Pomocou skrutiek do plechu NIDA Hydro C4 priskrutkujte sadrové dosky k rámu.

KROK 7

Spoje medzi doskami spevnite páskou zo skleného vlákna. Na škárovanie sadrových dosiek použite špeciálnu hotovú stierkovú hmotu NIDA Hydromix.

KROK 8

Dokončite strešné podbitie.

Sadrová doska NIDA Hydro je skvelou alternatívou pre iné materiály určené na podbitie. Má skvelú životnosť a navyše je ľahká, jednoducho sa spracúva a dlhodobo nevyžaduje konzervovanie. Použitie tohto materiálu je moderným riešením s výrazným estetickým charakterom.

Montáž strešného podbitia zo sadrových dosiek

POMOC PRI VAŠICH PROJEKTOCH

Nie ste si istý, ktorá vláknocementová doska by mohla byť použitá vo vašom projekte alebo potrebujete dodatočné informácie?

Neváhajte sa obrátiť na našu podporu Techníckého Tímu.

Inovatívne, inteligentné a efektívne riešenia

Testované a certifikované riešenia

Zaviazané k udržateľnej výstavbe