Podhľad – návod na montáž cementových dosiek Cementex

Z dosiek Cementex sa môžu vytvárať tak steny či stenové obklady, ako aj podhľady. Systém sa montuje veľmi podobným spôsobom, ako sa montujú podhľady z sadrokartónových dosiek. Je niekoľko detailov, ktoré je potrebné pri montáži zohľadniť, aby ste predišli pukaniu alebo iným poškodeniam povrchu konštrukcie.

MONTÁŽ KONŠTRUKCIE

Montáž konštrukcie Cementex

Krok 1: Vytýčenie línie stropu

Aby namontovaný strop finálne vyzeral esteticky, a predovšetkým aby bol rovný, správne vyznačte miesta na stene, v ktorých bude namontovaný strop. Použite na to laserovú vodováhu a vyznačte línie stropu v rovnakej výške v každom bode.

Montáž konštrukcie 2 Cementex

Krok 2: Montáž obvodových profilov UD27

Súbežne so zaznačenými bodmi upevnite profily UD27 s použitím vhodných kolíkov. Zohľadnite, že namontované profily rozhodujú o výške zavesenia celého stropu – podhľadu. Vytvára tiež obrys celého stropu, preto nezabúdajte, aby boli namontované v rovnakej výške voči podlahe. V prípade, ak má pôvodný strop rozličnú výšku, správne vykonaná montáž umožňuje úplne vyrovnať tieto rozdiely, vďaka tomu výsledný strop bude rovný v každom mieste.

Montáž konštrukcie 3 Cementex

Krok 3: Montáž vešiakov

Podhľad s plášťom z dosiek Cementex môže byť namontovaný na rôznych typoch vešiakoch. Môžu to byť tak štandardné prvky, ako ES60 či EL60, a tiež vešiaky s väčším rozsahom výšky zavesenia, ako aj otočné vešiaky WO60 s upevňujúcou tyčou, ako aj nóniusový vešiak WON60. Na fotografiách je predstavená montáž s použitím nóniusových vešiakov.

Vešiaky sa k stropu upevňujú s použitím oceľových kolíkov. Ich dĺžku zvoľte príslušne podľa výšky stropu, ako aj podľa výšky podhľadu.

Montáž konštrukcie 4 Cementex

Krok 4: Montáž profilov CD60

Podobne, ako je to v prípade rôznych typov zavesení, tak aj v prípade konštrukcií, dajú sa namontovať rôznymi spôsobmi, napríklad jednoúrovňová súbežná, jednoúrovňová krížová alebo dvojúrovňová krížová konštrukcia. V tejto príručke je predstavená montáž dvojúrovňového krížového stropu – najstabilnejšieho a najpevnejšieho.

Horné profily CD60 namontujte k horným nóniusovým vešiakom a ich konce „položte” na profiloch UD27. Ak je profil príliš krátky, použite pozdĺžne spojky Nida LW60, aby ste dosiahli požadovanú dĺžku. Potom pod horný profil, s použitím krížovej spojky Nida LK60 zaveste dolné profily CD60, ktorých konce musia byť umiestnené medzi bokmi profilu UD27.

Montáž konštrukcie 5 Cementex

Krok 5: Rezanie dosiek Cementex

Dosky Cementex náležite skráťte, príslušne podľa rozpätia konštrukcie vytvorenej z dolných profilov Nida CD60. Pripomíname, aby ste na rezanie používali pílu s odsávaním prachu.

Montáž konštrukcie 6 Cementex

Krok 6: Montáž dosiek Cementex

Dosky namontujte k dolným profilom CD60 s použitím samorezných skrutiek do cementových dosiek. Dávajte pozor, aby kratšie hrany dosiek boli navzájom presunuté o aspoň 40 cm. Neprípustné sú krížové spoje. Pri montáži k oceľovej konštrukcii nezabudnite zachovať potrebnú dilatáciu so šírkou 2 až 3 mm, vďaka ktorej môžu dosky pri zmene teploty a vlhkosti pracovať. Dosky sa montujú iba k profilom CD60, nesmú byť priskrutkované k obvodovým profilom UD27.

Montáž konštrukcie 7 Cementex

Krok 7: Škárovanie a stierkovanie

Škáry medzi doskami vyplňte cementovou hmotou určenou na cementové dosky, použitie tiež pásku. Takto vytvorená škára je zárukou dobre zhotoveného stropu, ktorý nebude pukať.

Montáž konštrukcie 8 Cementex

Podľa potreby stierku môžete naniesť na celej ploche. Dosky pre nanesením stierky natrite základným penetračným prípravkom, potom naneste stierku, ktorú môžete po vyschnutí prebrúsiť.

Inovatívne, inteligentné a efektívne riešenia

Testované a certifikované riešenia

Zaviazané k udržateľnej výstavbe