Čo to znamená „dobrá stierka“?

Sadrové stierky alebo hotové hmoty

Na našom trhu je množstvo výrobkov na finálne dokončovanie povrchov. Najpopulárnejšie sú sadrové stierky alebo hotové hmoty, ktoré po nanesení a vyschnutí stačí už iba natrieť.

Každý výrobca sa snaží vytvoriť také výrobky, s ktorými sa bude zhotoviteľom ľahko pracovať a zároveň splnia vysoké požiadavky investorov. Avšak nájsť „zlatý stred” vôbec nie je jednoduché, keďže každý zákazník ma svoje vlastné očakávania. Dnes chceme poukázať na niekoľko aspektov, ktoré je potrebné zohľadniť pri výbere výrobku.

Dokončovacie práce sa vykonávajú vo viacerých fázach, preto opíšeme každú z nich.

1. Výber typu výrobku

Nida Perfect

Na trhu sú dostupné dva typy výrobkov na finálne dokončovanie povrchov. Sú to sadrové stierky, ktoré sa pred použitím musia premiešať z vodou, ako napríklad Nida Perfect, Nida Eko či Nida Optima, ako aj hotové zmesi, ktoré sa môžu nanášať hneď po otvorení balenia, akú napríklad Nida Pro, Nida Effect či Nida Excellence. Každý jeden z týchto výrobkov má svoje špecifické použitie – ručné alebo mechanické nanášanie, maximálna hrúbka vrstvy, ktorá sa môže vytvoriť pri jednom nanášaní. Výhodou pripravovaných sadrových stierok je možnosť vytvoriť vrstvu s hrúbkou až do 4 mm (ojedinele), kým v prípade hotových hmôt je to cca 1,5 mm. Znovu hotové hmoty majú tú výhodu, že ak práce nestihnete dokončiť v daný deň, môžete jednoducho uzatvoriť vedro a hmotu nechať na neskôr. Na druhý deň bude stále vhodná na použitie.

2. Príprava výrobku na nanášanie

Nida Optima

Prvou vecou, ktorú je potrebné s výrobkom urobiť, je pripraviť ho na použitie. V prípade sadrových stierok, ktoré sú distribuované ako suché zmesi, podstatná je správna príprava hmoty. Suchú zmes treba premiešať s vodou náležite rýchlo, a po premiešaní nesmú byť v nej hrudky, ktoré by sa pri nanesení objavili na stene. Pripomíname, že v prípade čerstvých výrobkov, ktoré len nedávno opustili výrobnú linku, môže sa to stávať. Dochádza k tomu preto, lebo sa sadra ešte nestihla nasýtiť vlhkosťou zo vzduchu.

Nida Pro

V prípade hotových zmesí je situácia jednoduchšia, keďže výrobky sú už hotové na použitie, a voda sa pridáva iba keď sa stierka nanáša valčekom alebo stierkovacím agregátom. Veľmi dôležité je, aby ste dodržiavali pokyny výrobcu ohľadne množstva vody potrebnej na vytvorenie hmoty. Ak zhotoviteľ pridá príliš veľa vody, môžu sa výrazne zhoršiť parametre súvisiace s priľnavosťou.

3. Nanášanie výrobku

Stierky sa väčšinou nanášajú v dvoch vrstvách. Úlohou prvej vrstvy je vstupne vyrovnať povrch, a tiež pokryť ryhy a neveľké vyštrbené miesta. Úlohou druhej vrstvy je finálne vyrovnanie povrchu, a tiež zaručiť perfektný vzhľad steny, ktorá bude pripravená na také náročné výrobky, ako sú napr. hladké a lesklé tapety, či trblietavé farby.

Zhotovitelia si cenia výrobky, ktoré sa ľahko a príjemne nanášajú. Ani sadrová stierka ani hotová zmes nesmú stekať zo stierky, a tiež nesmú byť také husté, aby sa „ťahali“ za náradím, ani „gumové“. Hmoty tiež nesmú zaschnúť na náradí, pretože to sťažuje ich čistenie, a dodatočne, hrudky zaschnuté na stierke sa môžu oddeliť a dostať sa do stierky, a následne oddeliť od stierky pri brúsení. Je veľmi dôležité, aby pri nanášaní hmoty nevznikali na stene pľuzgieriky vzduchu, pretože po vyschnutí a prebrúsení zostanú malé krátery, ktoré sa v najhoršom prípade nebudú dať zakryť farbou.

Dôležité je tiež správanie hmoty pri nanášaní druhej vrstvy. Druhá vrstva sa najčastejšie nanáša, keď vyschne prvá vrstva. V takom prípade prvá vrstva veľmi rýchlo „vťahuje“ vodu z druhej vrstvy stierky, dôležité je, aby zhotoviteľ mal dostatok času na vykonanie prípadných opráv povrchu. Preto je dobré zvoliť si také výrobky, ktoré sa dajú nanášať „mokré na mokré“. Znamená to, že po nanesení prvej vrstvy, keď už „trochu zmatnie“, môžete hneď nanášať druhú vrstvu. Príkladom takého výrobku je sadrová stierka Nida Perfect a Nida Optima a hotové hmoty Nida Pro a Nida Effect.

4. Brúsenie

Proces brúsenia sadrových stierok či hotových hmôt dokáže veľmi veľa povedať o kvalite použitého výrobku. Z pohľadu koncového zákazníka, čiže používateľa danej miestnosti, najlepšia stena je čo najtvrdšia, pretože vďaka tomu bude odolnejšia voči mechanickým poškodeniam.

Avšak zhotovitelia majú v tomto ohľade veľmi rôzne očakávania. Profesionáli väčšinou volia tvrdšie hmoty, hoci v takom prípade je brúsenie povrchu náročnejšie. Istá skupina zhotoviteľov si znovu volí mäkšie hmoty, keďže sa ľahšie a príjemnejšie obrábajú – dajú sa doslova obrúsiť „holou rukou“. Avšak také výrobky majú niekoľko mínusov, o ktorých treba vedieť, keďže môžu diskvalifikovať danú stierku.

Mäkké výrobky majú okrem iného tieto nevýhody:

  • nesúdržnosť vrstvy stierky pri finálnom natieraní. Je to častá mora individuálnych zákazníkov, ktorí v takom prípade zväčša obviňujú použitú farbu. Dobré farby potrebujú dobrý a stabilný podklad, a práve preto nie sú mäkké stierky vhodné.
  • „rozpúšťanie“ penetračným prípravkom. V prípade veľmi mäkkých stierok sa môže stať, že pri natieraní základného penetračného prípravu, prípravok „rozpustí“ povrch stierky a na stenách zostanú jemné ryhy, ktoré zanechá štetec, alebo sa stierka oddelí od povrchu steny pri aplikácii prípravku valčekom.
  • ryhy na stene. Mäkké stierky sa veľmi jednoducho poškriabu, preto sa pri brúsení musí používať veľmi jemný brúsny papier, aby nevznikli ryhy, ktoré sa na stenu ukážu predovšetkým pri maľovaní nástrekom. Dodatočne, taký povrch nie je odolný voči mechanickým faktorom, preto sa povrch steny veľmi jednoducho poškodí aj pri štandardnom používaní miestnosti.

Perfektným kompromisom sú výrobky so strednou tvrdosťou, pretože umožňujú vytvoriť odolnú vrstvu s dobrou priľnavosťou, a ich nanášanie a brúsenie je pre zhotoviteľov komfortné.

Zvoliť si najlepšiu stierku vôbec nie je jednoduché, avšak dôležité je poznať klady a zápory jednotlivých výrobkov. Nepochybne najpopulárnejšie sú stierky so strednou tvrdosťou, avšak napriek tomu odporúčame stierky, ktoré vytvárajú tvrdú a pevnú vrstvu, akou je napríklad hotová hmota Nida Excellence či Nida Pro, najlepšia pri dlhodobom používaní.

Viac informácií o stierkach Siniat nájdete tu >

Inovatívne, inteligentné a efektívne riešenia

Testované a certifikované riešenia

Zaviazané k udržateľnej výstavbe