Prednosti sadrokartónových dosiek v obytných stavbách

Systémy suchej výstavby – alternatíva nákladných, ťažkých a na montáž náročných tradičných stavebných materiálov – používajú sa prakticky vo všetkých verejných interiéroch (ako sú kancelárie, nemocnice, nákupné centrá, školy a univerzity), ale čoraz častejšie sa používajú aj v súkromných interiéroch. Suché konštrukčné systémy používané v obytných budovách sú dobre známe v Škandinávii, Anglicku či vo Francúzsku. Na Slovensku sú tiež čoraz populárnejšie a získavajú uznanie tak stavebných firiem ako aj architektov.

Prednosti sadrokartónových dosiek v obytných stavbách

Pojmom „systémy suchej výstavby“ sa bežne označujú sadrokartónové dosky. Ale to je iba časť pravdy. V skutočnosti systém suchej výstavby” označuje kompletný systém umožňujúci montáž priečok a závesných stromov, či postavenie podkrovia. Okrem sadrokartónových dosiek (alebo iných dokončovacích materiálov) súčasťou systému sú tiež rôzne typy montážnych doplnkov, sadry či profily vytvárajúce nosnú konštrukciu, rohové lišty zabezpečujúce rohy, spojovacie pásky na sadrokartónové dosky či skrutky.

V našom regióne sú výhody systémov suchej výstavby v obytných stavbách cenené už dlhšie. V súčasnosti sa používajú čoraz odvážnejšie a komplexnejšie, vyplýva to z mnohých predností tohto riešenia. Systémy suchej výstavby jednoducho spĺňajú požiadavky noriem, ktoré musia spĺňať obytné budovy (akustická izolácia, protipožiarna ochrana), najčastejšie poskytujú lepšie parametre v porovnaní s tradičnými murovanými technológiami.

Interiérové priečky a obvodové steny vytvorené zo sadrokartónových dosiek sú oveľa ľahšie než murované steny, preto steny nemusia byť umiestnené na všetkých podlažiach na tom istom mieste. Môžu byť rozmiestnené hocikde v danom interiéri, preto priestor môže byť vytvorený podľa rôznych očakávaní a požiadaviek. Keď je to potrebné, taká priečka sa dá ľahko odstrániť a postaviť nová, v inom mieste. V porovnaní s odstraňovaním tradičných murovaných sien je demontáž suchých systémov predovšetkým oveľa menej časovo náročný a tým je aj lacnejší. Čo je podstatné, nevzniká pritom toľko neporiadku a špiny, a miestnosť zostáva čistá. Po vybúraní sadrokartónovej priečky tiež nie je potrebné opätovne omietať strop.

Celá montáž sadrokartónových dosiek sa vykonáva nasucho, a s maľovaním alebo tapetovaním ich hladkých povrchov netreba čakať. Vnútorný konštrukčný priestor je vynikajúci na umiestnenie všetkých potrebných rozvodov, bez toho, aby ste museli robiť žľaby.

Prednosti sadrokartónových dosiek v obytných stavbách

Priečky Nida vytvorené systémom suchej výstavby prakticky nevytvárajú žiadne bariéry pre potenciálneho používateľa. Napriek bežnému názoru dajú sa na nich upevňovať kuchynské skrinky, police, LCD televízory, zrkadlá, obrazy a iné predmety bez obáv, že stena pukne alebo nevydrží danú záťaž. Jedine musia byť splnené niektoré základné zásady týkajúce sa stavby priečok a musia byť zvolené náležité upevnenia (kolíky, vešiaky).

Prednosti sadrokartónových dosiek v obytných stavbách

Veľkou prednosťou suchých konštrukcií Siniat je tiež to, že nemajú negatívny vplyv na životné prostredie a používatelia získavajú ekologické benefity. Sadrokartónové dosky Siniat sa vyrábajú z prírodnej sadry a z celulózy získavanej okrem iného zo zberného papiera. Výrobky vytvorené na báze sadry sa vyznačujú nízkym prenosom tepla a vysokou priepustnosťou vodnej pary. Vďaka vysokému počtu mikropórov (60 %) a nízkej úrovni difúzneho otvoru sadra vytvára v našom dome optimálnu mikroklímu.

Dodatočne, sadrokartónové dosky dokážu pohltiť nadmernú vlhkosť zo vzduchu a odovzdať ju, keď je v interiéri príliš sucho. A nízka povrchová vodivosť prirodzenej sadry predchádza hromadeniu na jej povrchu elektrostatických nábojov. V praxi to znamená, že sadrokartónové dosky nepriťahujú prach, čo je obzvlášť dôležité v miestnostiach používaných alergikmi.

Prednosti sadrokartónových dosiek v obytných stavbách
Prednosti sadrokartónových dosiek v obytných stavbách
Prednosti sadrokartónových dosiek v obytných stavbách
Prednosti sadrokartónových dosiek v obytných stavbách

Suché konštrukcie sú tiež bezzápachové, do prostredia neuvoľňujú žiadne látky považované za toxické, a tiež majú zanedbateľný obsah rádioaktívnych častíc, bez porovnania nižší, než v prípade iných stavebných materiálov.

Aj výroba sadrokartónových dosiek je ekologická.

Príklad realizácie, v ktorej boli modelovo použité suché konštrukčné systémy, je komplex Strzeszyn Park – charakterizuje sa výnimočnými estetickými vlastnosťami a mimoriadnym dôrazom na detaily.

Prednosti sadrokartónových dosiek v obytných stavbách

Neopakovateľný dizajn

intímnych a modernistických budov obkolesených zeleňou vytvára pre obyvateľov priaznivé prostredie. Obytné budovy očarujú veľkými oknami, priestrannými terasami a valbovými strechami. Ich interiéry sú najkrajšou poéziou, aká sa dá vytvoriť o suchých konštrukciách – predovšetkým sa podarilo dosiahnuť najvyšší štandard dokončenia povrchov, vytvárajúc ideálne hladké steny. Okrem toho – závesné stropy, geometrické podkrovia a priečky najvyššej kvality, vďaka tomu byty sú nielen krásne, ale tiež tiché, teplé a bezpečné.

Prednosti sadrokartónových dosiek v obytných stavbách

POMOC PRI VAŠICH PROJEKTOCH

Nie ste si istý, ktorá vláknocementová doska by mohla byť použitá vo vašom projekte alebo potrebujete dodatočné informácie?

Neváhajte sa obrátiť na našu podporu Techníckého Tímu.

< Back

 

 

Inovatívne, inteligentné a efektívne riešenia

Testované a certifikované riešenia

Zaviazané k udržateľnej výstavbe