Oprava prasklín na spojoch sadrokartónových dosiek – rady pre opravné práce

AKO OPRAVIŤ PRASKLINY, KTORÉ VZNIKAJÚ NA SPOJOCH SADROKARTÓNOVÝCH DOSIEK ?

Keď na spojoch sú viditeľné praskliny...

Optimálnym riešením je odstrániť celý sadrový tmel a opäť správne zatmeliť spoje medzi doskami.

Stavebné materiály NIDA a náradie potrebné na realizáciu opravných prác

KROK č. 1

Očistíme prasklinu od prachu.

KROK č. 2

Ošetríme prasknuté miesto penetračným náterom, ktorý zníži a vyrovná nasiakavosť podkladu a zlepší priľnavosť špachtľovacej hmoty. V prípade, ak by sme tento krok vynechali, došlo by k silnejšiemu zmršteniu sadrového tmelu vyplňujúceho škáru (niekedy prasknutiu škáry) a mohlo by to spôsobiť odpadávanie tmeliacej sadry v dôsledku príliš silného vsiaknutia vody zo sadrového tmelu.

KROK č. 3

Oprava prasklín na spojoch sadrokartónových dosiek – rady pre opravné práce

Pripravíme špachtľovaciu hmotu v súlade s pokynmi uvedenými na obale. V tomto prípade odporúčame sadrový tmel NIDA Planfix Fresh, tzv. bezpáskový tmel. V prípade opráv prasklín alebo iných defektov sa výstužná páska obvykle nepoužíva, a preto je použitie štandardných sadrových tmelov vylúčené.

Bezpáskový sadrový tmel NIDA Planfix Fresh zaručuje viac ako 4-násobne vyššiu pevnosť škáry v porovnaní so štandardnými sadrovými tmelmi.

Po dôkladnom vymiešaní zložiek v odporúčanom množstve je hmota hotová na použitie. Počas práce s tmelom nemôžeme zabúdať na obmedzenú dobu jeho spracovania. Hmotu by sme mali spotrebovať v priebehu maximálne 60 minút, po tomto čase tmel začína tuhnúť a ďalšie zasahovanie do zmesi ničí väzby medzi čiastočkami sadry, čo má negatívny vplyv na pevnosť .

KROK č. 4

Špachtľovaciu hmotu nanášame na škáru pomocou špachtle tak, aby všetky medzery boli dôkladne vyplnené. Povrch tmelu môžeme po predbežnom zatuhnutí jemne upraviť brúsením.

KROK č. 5

Keď tmel úplne vyschne, podklad vyrovnáme pomocou brúsneho papiera.

KROK č. 6

Nakoniec povrch ošetríme základným náterom a stenu môžeme namaľovať.

Oprava prasklín na spojoch sadrokartónových dosiek – rady pre opravné práce

POMOC PRI VAŠICH PROJEKTOCH

Nie ste si istý, ktorá vláknocementová doska by mohla byť použitá vo vašom projekte alebo potrebujete dodatočné informácie?

Neváhajte sa obrátiť na našu podporu Techníckého Tímu.

Inovatívne, inteligentné a efektívne riešenia

Testované a certifikované riešenia

Zaviazané k udržateľnej výstavbe